♥ Nyári irodai ügyelet minden második szerdán 9-13 óráig! Más napokon ügyintézés nincs! Pontos dátumok az Aktuális menüben!  

Comenius

COMENIUS1 Iskolai partnerség pályázatok – TEMPUS Közalapítvány

A nemzetközi munkának nagy hagyománya van iskolánkban. Amikor 1997-ben Magyarországnak lehetősége nyílt az európai uniós oktatási programokra pályázni, a legelső iskolák között voltunk, akik Comenius iskolai együttműködési pályázatot valósítottunk meg.

Munkánkat úgy terveztük, hogy a felnövekvő évfolyamok valamennyi tanulója a képzés folyamán biztosan részt vehessen hosszabb, rövidebb ideig tartó nemzetközi munkában.

A nemzetközi munka nemcsak arra nyújtott lehetőséget, hogy országokon keresztül ívelő emberi kapcsolatokat építsünk, hanem arra is, hogy saját kultúránk értékeit, hagyományainkat, szokásainkat még mélyebben megismerjük, hiszen amikor mások számára ezeket felmutatni akarjuk, más nyelven akarjuk megfogalmazni, akkor el kell mélyülnünk saját értékeink tanulmányozásában, s így épp a nemzetközi kapcsolatokon keresztül értékeljük, tanulhatjuk hatékonyabban önmagunkat.

A pályázatok nyelvtanulási lehetőséget biztosítottak pedagógusaink számára. Részt vettünk a tanárcserékben, a helyszínen bekapcsolódtunk a külföldi iskolák életébe, munkájába. Saját országunkat, iskolánk életét bemutató programokat vittünk a partnerekhez.

Tanulóink a pályázatok kapcsán különböző témakörökön dolgoztak.

 

1998-2001 Palette

Partnereink: Finnország / Lapinlahti (északi város), Ausztria / Bécs (főváros),

Csehország / Jihlava (kisváros), Izland / Sandgerdi (kis halászfalu)

A pályázat célja volt, hogy megmutassuk, az Európában nagyon különböző földrajzi, társadalmi, kulturális, szociális, iskolai és élet körülmények között élő gyerekek miként tudnak együttműködni.

 

2003-2005 Együtt Európában ma és holnap – Embracing Europe Today and tomorrow
Partnereink: Egyesült Királyság / Mexborough, Dánia / Esbjerg, Csehország / Olmüc

A projektet egy nagy, nemzetközi (dán, cseh, magyar) táborozással zártuk Olmücben, ahol 6 tanár és 30 diák vett rész iskolánkból a programban.

 

2006-Európa meséi – Tales of Europe

Partnereink – Olaszország / Cordenons, Izland / Kopavogur, Finnország / Tammisaari

Portugália / Lisszabon

A közös munka során olyan motívumokat próbáltunk találni, amelyek közösek a különböző népek folklórjában, meseirodalmában.

 

2008-2009 Különböző tanulók – különböző tanulási módszerek

Different Students Different Methods
Partnereink – Svédország / Helsinborg, Egyesült Királyság / Oldbury, Spanyolország / Madrid

Portugália/ Lisszabon, Németország / Neckersteinach

A projekt fő célkitűzése, hogy igyekezzünk olyan módszereket találni, amelyekkel minden egyes gyereket hozzá tudunk ahhoz segíteni, hogy minél hatékonyabban tanulhasson, aktív és önálló tanuló lehessen, aki képes problémáit önállóan, saját szükségleteinek megfelelően megoldani.

 

2012-2014 A média, mint kihívás és esély – OMU

Partnereink – Törökország / Konya, Lettország / Riga, Finnország / Tamissari

A projekben azt próbáltuk ki, hogy az új digitális kultúra, amelyben a gyerekek ma élnek, milyen lehetőségeket nyújt az együttműködésre. A törökországi, lettországi és finnországi projekt találkozókon összesen 13 pedagógus és 14 tanuló vett részt.

Kérjük támogassa alapítványunkat adója 1%-ával!
VIVIT Alapítvány: 18021468-1-42