Idén is várjuk az SZJA 1%-ot alapítványunk részére VIVIT Alapítvány 18021468-1-42! ♥  9. évfolyamra felvettek névsora a Tagintézményünk menüben! ♥

Általános ismertető

Néptáncoktatás a Deák Diák Általános Iskolában

A táncban benne van kicsinyben az egész világ:

jóság, erő, lassúság, mind együtt.

Az egyik ember ezt szereti, a másik azt,

de nincs, kinek ne tetszenék a tánc…”

(Kalidásza)

 


 

Akkoriban – túl a néptáncoktatás szakmai megalapozottságán – nem is gondoltuk, hogy a tánc mennyi szeretetet, boldogságot, felszabadultságot hoz gyermekeink mindennapjaiba.

Amikor azt látjuk, hogy a nebulók a szabadidőben spontán perdülnek táncra, ha meghallják a népzenét, tudjuk: jól döntöttünk.

Iskolánkban évfolyamonként két osztályt indítunk, mindkettőt tagozati szinten.

Az „a” osztályokban a 2010/11-es tanévben indult heti 2 alkalommal a néptáncoktatás, melyhez önkéntesen választható, heti egy szakköri foglalkozás is tartozik. A tematikus felépítésű munka eredményeként táncosaink évente, évfolyamonként 1 koreográfiát, biztos tánctudással képesek elsajátítani.

Célunk kinevelni a Deák Néptánc Együttest.

Első táncos osztályunk a 2014/15. tanévben lép felső tagozatba. Magas szintű tánctudásukat Szengyel István táncpedagógusunknak köszönhetik, aki magáról így vall:

http://www.berkaegyuttes.hu/magunkrol/zenekar-tagjai/szengyel-istvan/

Magas színvonalú oktatói munkájának elismeréseként 2014. március 29-én „Az Év Pedagógusa” elnevezésű Szent Gergely díjat vehette át. István személyiségének varázsa és kiemelkedő szakmai felkészültsége a garancia arra, hogy a gyerekek élvezettel vesznek részt az órákon. Évfolyamonként más-más tájegység dalait és táncait ismerteti meg a gyerekekkel.

A tanár úr a moldvai csángó zene elkötelezett híveként alapító tagja az ötéves múltra visszatekintő Berka együttesnek,

http://fidelio.hu/edu_art/figaro/haromeves_mult_a_berka_egyuttes

és a Pannónia Néptáncegyüttes

http://www.pannoniafolk.hu/ vezetőjeként is méltán elismert szakember.

A 2010/11. tanévben kezdett „úttörő” táncosaink iskolán kívül is sok fellépést vállalnak István vezetésével, melyben rendkívül nagy támogatást nyújtanak nekik szüleik és az osztályt tanító pedagógusok egyaránt. A Kistarcsai Néptáncfesztiválon minden évben felléptek 1-1 színvonalas produkcióval, valamint állandó vendégei voltak az iskolánk közelében található Idősek Otthonának is, ahol prózai és táncos fellépéseket is előadtak már. Felkérésre több ízben szerepeltek az Uzsoki Kórház Traumatológiai Osztályának karácsonyi műsorán is. Ők tulajdonképpen a „kísérleti osztály” és már az első év végén bebizonyosodott, hogy nagyon jó döntés volt a néptánc tagozat bevezetése.

Miért ezt választottuk? Munkánk során hamar rájöttünk arra, hogy a koordinált, ritmikus mozgás az eredményes tanulás alapja. A tánc a legegészségesebb, és legkevésbé fárasztó mozgásformák közé tartozik, aktivizálja a boldogság hormonokat, és kitűnő lehetőség a testi-lelki harmóniára való képesség kialakítására partnerünkkel. A táncolni tudók sikeresebbek lehetnek a társasági életben, a párkeresésben, párkapcsolatuk érzelmi frissen tartásában és magabiztosabbakká válhatnak az emberi kapcsolatok területén is.

A tánc jótékony hatása a testre:
– növeli az állóképességet,
– fellazítja és erősíti az izmokat,
– fogyókúraként is szolgálhat,
– betegség esetén felgyorsulhatnak a szervezet öngyógyító folyamatai,
– nemcsak mozgás, hanem szépség is: visszahat a művelőjére, szépsége átitatja lelkünket, és ez láthatóvá válik a külső szemlélő számára is.
A lélekre:
– könnyebben feldolgozhatjuk a mindennapok feszültségeit, a stresszt,
– felszabadító hatású,
– nagyobb önbizalommal mozgunk a világban,
– pozitív hatással van a hangulatunkra, több dolognak tudunk örülni,
– felesleges gondolatokat kikapcsoljuk, szabadon engedjük szellemünket,
– a zene magával ragadja az embert, és a tánc, mint ritmusos gyakorlatsor kiválóan alkalmas a relaxáció elérésére.
A szellemre:
– önkifejezési, önelfogadási lehetőség,
– helyes testkép kialakítása önmagunkról,
– improvizációs forma, mely fejleszti a kreativitást és a fantáziát.

Munkánk során manapság egyre több olyan gyermekkel találkozunk, aki valamilyen szinten akadályozott a tanulásban, ezért kerestük az utat. A lehetőség és az igény hozta létre a „táncos profil”-t. Bebizonyosodott, hogy jól döntöttünk. Összetartó, egymást megértő és kevesebb tanulási nehézséggel küzdő csoportokat formál osztályainkból a tánc. Egyesíti a sport, a zene műveléséhez szükséges alapkészségeket, miközben csak csoportosan, közösségekben történhet meg. Jól szervezett foglalkozásokkal valósul meg a differenciált aktivitás, a különböző képességű tanulók saját közösségeikben integrált fejlesztése. Már tapasztalatból tudjuk, hogyan gyakorol pozitív hatást a tánc a gyermekek testi, lelki, szellemi fejlődésére: jobb az iskolához való pozitív hozzáállás, harmonikusabbak a társas kapcsolatok, ritkább a fáradtság, a feszültség, a szorongás. Jobbak a tanulmányi eredmények, koncentráltabbak a munkában, problémamentesebb az írás-, olvasástanulás, jobbak a matematikai eredményeik.

A 2013/14-es tanévben először szerveztünk Néptánc Gálát, ahol minden táncos osztály, valamint a két szakköri csoport is 1-1 színvonalas produkcióval lépett színpadra. A szülők és diákok részéről is rendkívül nagy volt az érdeklődés, telt ház előtt táncolhattak gyermekeink. A fiúk és lányok egyaránt néptáncosokhoz illő viseletben, – a lányok befont, pántlikás hajjal léptek fel. A nagy sikerre való tekintettel – hagyományteremtő módon – a Néptánc Gála minden évben megrendezésre kerül majd.

Reméljük, hogy néhány év elteltével különböző néptánc együttesekben láthatunk olyan tehetséges táncosokat, akiknek mi adtuk meg az első lépést és lehetőséget arra, hogy elinduljanak ezen a művészeti úton.

Kérjük támogassa alapítványunkat adója 1%-ával!
VIVIT Alapítvány: 18021468-1-42